45 vuotta ratin takana

Taksinkuljettajallamme Hannu Pärnäsellä tuli tänään täyteen 45 vuotta taksinkuljettajana.

25.9.1979 nuori mies istahti ensimmäistä kertaa ammattiajolupa taskussaan isänsä omistaman Mercedes Benz 200D -auton rattiin, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Paljon on vuosien aikana muuttunut niin hyvässä kuin pahassa.

Hannu on kokenut taksialan muutoksen puhevälitteisestä kyytienvälityksestä nykyiseen moderniin välitykseen, sekä alan vapautuksen. Tekniikka on helpottanut taksinkuljettajan työtä monella tapaa. Enää ei kyytejä tarvitse merkitä itse ruutupaperille, vaan sen hoitavat automaattiset järjestelmät. Eikä auton sijaintiakaan tarvitse enää ilmoittaa itse mihinkään, sen hoitaa GPS. Ja ovathan ne työvälineet eli autotkin vuosien saatossa kokeneet hurjan kehityksen.

Hannu on laskeskellut ajaneensa 45 vuoden aikana vajaa 4 miljoonaa kilometriä, 10 000 kyytiä ja kuljettanut 150 000 ihmistä. Luvut ovat karkeita arvioita, mutta antavat näkökulmaa siihen, että kaikkea on tullut nähtyä. Tarinoita on vuosien mittaan kertynyt, kun kyytiin ovat istahtaneet niin ministerit, julkkikset kuin elämän eri poluilla kulkevat ihmisetkin.

Taksinkuljettajan työssä näkee koko suomalaisen elämänkirjon

Mikä sitten on saanut Hannun valitsemaan taksialan, ja miksi hän ajaa edelleen. Selkeä vastaus on ihmiset ja asiakaskohtaamiset. ”Tässä työssä näkee koko suomalaisen elämänkirjon, joka antaa näkökulmaa siihen, miten tätä elämää katsoo.” Hannu kertoo.

Pelkkää ratin takana istumista taksinkuljettajan työ ei kuitenkaan ole, vaan työhön sisältyy paljon myös kaikkea muuta. Välillä on vaihdettu asiakkaalle lamppua, tehty ruokaa, ja autettu jopa lehmän synnytyksessä.

Kuljettajan työ on asiakaspalvelua, jossa asiakasta täytyy kuunnella herkällä korvalla, ja antaa hänelle tilaa olla oma itsensä. Tällaisen ihmisten lukemisen taidon oppii vain tekemällä, ja 45 vuodessa on ehtinyt oppimaan, milloin olla hiljaa, ja milloin voi auttaa muutenkin kuin vain kuljettamalla asiakkaita paikasta toiseen.

Vinkit uusille kuljettajille

Suositteleeko Hannu taksinkuljettajan työtä muille? Kyllä, onhan hän itsekin viihtynyt alalla jo 45 vuotta. Joskus mielessä on käynyt koko alan vaihto, mutta nämä hetket on olleet lyhyitä ja ohimeneviä. Kun työstään tykkää ja edelleen 45 vuoden jälkeen lähtee hyvillä mielillä töihin, niin mitä sitä hyvää vaihtamaan.

Uusille kuljettajille Hannu vinkkaa tämän alan antavan paljon, jos osaa ottaa sen opintomatkana suomalaiseen sielunmaisemaan. Kannattaa myös katsoa pidemmälle kuin muutaman työvuoron päähän.

Iso kiitos Hannu työstä, jota olet Jyväskylän Aluetaksille kaikki nämä vuodet tehnyt. ❤️