Vuosi koronan pauloissa

Vuosi on kulunut ja edelleen ollaan periaatteessa samassa tilanteessa kuin vuosi sitten. Ravintolat ovat kiinni, ja laulu-ja tanssikielto on voimassa.  Vaikka ravintolat saavat myydä takeaway-tuotteita, vaikuttavat rajoitukset ravintolojen liiketoiminnan määrään ja lisäksi moniin sidosryhmiin. Tilanne on etenkin pienyrittäjien kannalta todella tukala. Kuten mainittu, koronarajoitukset koettelevat monia aloja, joista yksi on taksiala.  Yrittäjät ja etenkin pienyrittäjät kaipaavat tukea hankalan ja pitkittyneen koronatilanteen takia, joten kanna sinäkin kortesi kekoon mahdollisuuksien mukaan ja tue yrittäjiä. Tämän blogitekstin lopusta löydät vinkit, miten pienyrittäjiä voi tukea alasta riippumatta myös ihan ilmaiseksi.

Koronatilanteen vaikutuksista eri aloihin saa paljon tietoa seuraamalla median uutisointia. Tutkimuksia aiheesta on tehty, ja mielenkiintoista tietoa koronavuoden vaikutuksista on saatavilla muun muassa Nordea Markets- koronamittarista, joka on koronavuoden yhteenveto. Koronamittarin aineistona on korttidata, jota on analysoitu vuoden 2020 loppuun asti. Toimialakohtaiset erot ovat suuria, koska koronatartunnat ja -rajoitteet ovat painaneet etenkin matkustuksen ja vapaa-ajan sektoreita.

Taksialalle ravintoloiden ja hotellien tilanne heijastuu selkeästi. Koronamittarin mukaan ravintoloiden ja hotellien maksuvolyymeissa ei ole elpymisen merkkejä koronarajoitteiden pitkittyessä. Liikennealalla alamäki on nähtävissä selkeästi. Kesä oli taksialan kannalta parempi, mutta syksyllä 2020 oli jälleen pudotusta. Koronamittarissa lähteenä ovat korttitilastot, joiden pohjalta on tehty taloudellinen analyysi. Korttitilastot ovat nopeasti saatavilla olevaa ja luotettavaa dataa, kun halutaan tarkastella kuluttamisen kehittymistä. Maksutavan muutos ei näy tilastoissa, mutta taksialalla maksukorttia käytetään hyvin usein kuljetuksen maksamisessa.

Mikä on muuttunut verrattuna kevääseen 2020?

Koronatilanteen vaikutukset ovat muuttuneet jonkin verran vuoden aikana, vaikka rajoitukset jatkuvat edelleen.

Koronatestiin meneminen

Vuosi sitten testiin pääseminen oli vaikeaa. Nyt testausmäärät ovat korkealla tasolla. Esimerkiksi THL korostaa, että on tärkeää mennä koronatestiin, mikäli on yksikin koronavirustartuntaan sopiva oire. Oireiden arvioinnin voi tehdä kätevästi Omaolo-palvelussa. Koronatestiin on mahdollista matkustaa taksikyydillä. Takseilla on siis hyvin tärkeä rooli koronatesteihin pääsemisen mahdollistamisessa. Jokaisella ei ole omaa autoa, jolla voi mennä koronatestiin ja aina ei toki kuntokaan salli omalla autolla matkustamista. Julkisiin liikennevälineisiin ei pidä mennä sairaana tai altistuneena.  Jos taksitilauksessa lukee jo valmiiksi, että matka on koronatestiin, kuljettaja voi itse päättää, ottaako hän tilauksen vastaan vai ei.  THL:n sivuilla on hyvää aiheeseen liittyvää ohjeistusta.

Rokotukset ja rokotuksiin matkustaminen

Koronarokotuskäynnit alkavat lisääntyä toivottavasti nopeasti. Sosiaali-ja terveysministeriö on tehnyt lakimuutoksen, joka mahdollistaa Kela-korvauksen myös rokotuskäynneille. Koronarokotuskäynnille on ollut mahdollista mennä omakustanteisesti taksilla jo aiemminkin.

Kasvomaskien käyttäminen

Vuosi sitten kasvomaskeja ei ollut käytössä ja niiden saatavuus haluttiin taata terveydenhuollon henkilöstölle. Tavallisille kansalaisille ei suositeltu maskien käyttämistä aktiivisesti, ja osa lääkäreistä oli jopa sitä mieltä, ettei kasvomaskeista ole hyötyä pandemian torjunnassa. Nyt koko maassa on maskinkäyttösuositus ja suomalaiset näyttäisivät käyttävän maskeja ahkerasti. Uuden tiedon myötä ohjeistukset päivittyvät, mikä on hyvä asia.

Jos taksikuljettajan maskinkäyttö mietityttää, tilausvaiheessa voi mainita haluavansa kasvomaskia käyttävän kuljettajan hoitamaan kuljetuksen, jolloin voi varmistaa, että kuljettajalla on kasvomaski.

Kuljettajille on annettu vahva suositus kasvomaskin käytöstä jokaisessa kuljetuksessa ja jokaisessa kuljetuksessa noudatetaan THL:n ohjeistusta. Nyt myös JYTAKSI APP:in kautta voi tilata kasvomaskia käyttävän kuljettajan. Jytaksin sivuilta löytyy erillinen ohjevideo aiheesta.

taksi kasvomaski
Jytaksilta voi tilata kasvomaskin käyttöön sitoutuneen kuljettajan mainitsemalla siitä puhelimitse tilatessa tai valitsemalla vaatimuksen JYTAKSI APP:ssa.

Turtuminen rajoituksiin

Viime keväänä koko Suomi meni maaliskuun puolessa välissä ”seis”. Nyt ihmiset liikkuvat edelleen harkitusti, mutta turhaa matkustamista kehotetaan välttämään ja sosiaalisia kontakteja suositellaan vähentämään. Osa kansalaista alkaa olla todella kyllästyneitä rajoituksiin, mikä näkyi esimerkiksi mielenosoituksena Helsingissä. Mielenosoitukseen osallistui satoja ihmisiä, jotka vastustivat hallituksen koronarajoituksia.

On ymmärrettävää, että rajoitukset alkavat kyllästyttää. Ravintoloiden lisäksi myös monet muut yrittäjät ovat todella tiukilla.

Yrittäjien tukemisesta

Mitä voisi huomioida, kun haluaa tukea kotimaisia kuljetuspalveluyrittäjiä?
Arjessa pieniä matkoja voi tehdä matalammalla kynnyksellä taksilla. Jollekulle taksilla kauppaan tai apteekkiin meneminen on arkipäiväistä, mutta osalle ihmisistä taksinkäyttö voi olla arjen luksusta, jos on tottunut menemään kauppaan bussilla tai omalla autolla.  Kyydin voi tilata kätevästi esimerkiksi JYTAKSI APPilla.

Olisi hienoa, jos sinä lukija voisit miettiä, miten auttaa kuljetuspalveluyrittäjiä ja muita kotimaisia pienyrittäjiä eteenpäin. Pienillä teoilla on suuri vaikutus, kun mahdollisimman moni niitä tekee.  Itse ainakin olen sen verran valittanut lumesta ja kolaamisesta, että taksilla matkustaminen houkuttaa enemmän kuin auton kaivaminen lumikasasta.

Tue pienyrittäjää ilmaiseksi
Näin tuet pienyrittäjää ilmaiseksi

Ninja
JYTAKSI-bloggaaja

Jytaksin blogi

Jytaksin blogi käsittelee laajasti aiheita taksialalta ja sen vierestä. Herättikö joku postaus ajatuksia tai haluatko ehdottaa aihetta? Lähetä meille sähköpostia markkinointi@jytaksi.fi